Léon Bosch Leon dirigent pagina

studeerde klarinet, esklarinet en directie aan het conservatorium van Maastricht en sloot deze studies af in 1983. Sinds 1978 speelde hij achtereenvolgens bij het Limburgs Symfonie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Amsterdams Philharmonisch Orkest.

 

leon bosch dirigenth110

Sinds 1989 is hij soloklarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho).

Bij de Nederlandse Opera soleerde hij in 2002/2003  op bassetklarinet en bassethoorn in La Clemenza di Tito. En onlangs op klarinet bij het NedPho in Mozarts klarinetconcert. Bovendien was Léon gedurende een aantal jaren werkzaam als soloklarinettist bij het WDR Sinfonie Orchester Köln. Léon is ook verbonden als klarinettist bij the Holland Wind Players, het Ensemble Musica Rossi en Complesso musicale Cartizze.


Als dirigent is Léon Bosch erg actief geweest in de wereld van de blaasorkesten en was hij gedurende een aantal jaren dirigent van o.a. orkesten in Abcoude, Zaandijk en Marken. Als gast-dirigent heeft hij gewerkt met een blazersensemble van het Conservatorium Amsterdam in Mozarts Gran Partita. Als dirigent voor de blazerssectie wordt hij regelmatig uitgenodigd bij diverse orkesten zoals het CREA orkest, Krashna Musica Delft en Het Orkest.

Momenteel is Léon Bosch chef-dirigent van Philharmonisch Orkest Mozart Amsterdam en is hij artistiek leider en dirigent van Blaasensemble Beaufort, een ambitieuze  nieuwe combinatie van jonge vakstudenten aan diverse conservatoria en uitmuntende amateurblazers.


Per 1 januari 2009 is Léon Bosch benoemd tot dirigent van het Symfonisch Blaasorkest Heemstede.