Verslag concert op 1 december 2018

Noten, noten en nog eens noten!

 

Onder deze vrolijke titel, passend in de Sinterklaastijd, speelde het Symfonisch Blaasorkest Heemstede op 1 december voor een bijna volle zaal een afwisselend programma. Ondanks dat er was aangekondigd: ‘zaal open’ om 19.45 uur konden de eerste toehoorders al vóór 19.00 uur verwelkomd worden. Gelukkig stonden de pepernoten klaar en was de koffie bijna gezet. Ze konden vast in de stemming komen op de klanken van de klankrepetitie die vanuit de zaal de trap afzweefden.

Het was plezierig dat wethouder Sjaak Struijf namens de gemeente Heemstede gehoor had gegeven aan onze uitnodiging en ook Niek Vernooij, de voorzitter van Harmonie St. Michael, was gekomen, beiden met partners. Namens de voorzitter sprak bestuurslid Hugo Hölscher een welkomstwoord, en gaf toen ‘de bok’ over aan Léon Bosch, die de orkestleden met groot enthousiasme en vaste hand door de stukken leidde. Hij gaf bij ieder stuk van tevoren een korte (of langere) uitleg, die door het publiek zeer gewaardeerd werd.

Hoewel enkele orkestleden slapeloze nachten hadden van de vele noten in sommige stukken, kwam de muziek bij de uitvoering mooi en overtuigend over. Pomp and Circumstance van Edwin Elgar klonk zoals het moest, gedragen en beheerst. Bij Concerto d’Amore van Jacob de Haan bleek maar weer wat voor mooie afwisselende tempi deze componist in zijn stukken aanbracht. De eerste drie delen van Othello (componist Alfred Reed) die het orkest speelde, kregen een lange inleiding waar nog een vervolg op komt bij het volgende concert. Dan komen de laatste twee delen aan de beurt. Veel lof was er voor Tapas de Cocina (componist Kees Vlak), een afwisseling van verschillende soorten Spaanse muziekritmes, met een prachtige solo van altsaxofonist Serge van der Sar. Het laatste stuk, Liverpool Sound Collection, een arrangement van Toshihiko Sahashi met bekende songs uit de jaren ’60, was een vrolijke hekkensluiter met een stoere trompetsolo van Lenneke Lucassen. Uiteraard kreeg de dirigent bloemen en het hele orkest een hartelijk applaus.

Hugo Hölscher bedankte de toehoorders voor hun aanwezigheid en aandacht en kondigde vast de volgende twee concerten aan: op 9 februari samen met het orkest De Herleving, geleid door onze vaste invaldirigent Rolf Hoogsteder en het concert op 11 mei in de Philharmonie, in samenwerking met Gé Reinders. Er werd nog lang nagepraat met de bezoekers en daarbij bleek dat een concert zonder pauze goed beviel en dat vooral de grote variatie in de keuze van de stukken zeer gewaardeerd werd. Wordt vervolgd!

AHK